2021-04-10 10:50:33• hírek • Bede Emőke

Hét fertőzésgócot számolt fel az állategészségügyi igazgatóság

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság lefrissebb tájékoztatása szerint sikerült hét afrikai sertéspestis gócot felszámolni: négyet Mezőpetriben, egyer Tasnádon, egyet Piskolton és egyet Reszegén. Apában, Szamosdobon és Domahidán pedig még mindig dolgoznak az érintett gazdaságok fertőzésmentesítésén.

Mindezen túl Nagykárolyban, Szilágypéren, Börvelyben, Kálmándon, Kökényesden, Dabolcon és Peleszarvadon is vannak igazoltan fertőzött sertésállományok – tudatja a DSVSA. A betegség azonban nem csak a háztáji sertéseket tizedeli, hanem a vaddisznókat is. Az erdészek és vadászok a fertőzés Szatmár megyei megjelenése óta összesen 259 elhullott állatra bukkantak, s ezek közül 201-ben mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A vadászok ugyanakkor kilőttek további 2891 példányt, melyek közül 166 volt fertőzött. 2021-ben még csak 2 elpusztult vaddisznóra bukkantak, de ezek halálát egyik esetben sem az afrikai sertéspestis okozta – derül ki az igazgatóság heti összesítőjéből.


A hatóság közleményében ismételten felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a vírus által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni. Ami pedig az állatvásárokat illeti, azok a fertőzésre való tekintettel továbbra is zárva maradnak.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: